Fabio

‘Vet?! Dit wil ik ook wel!’

Na ongeveer 3 jaar krachttraining was ik er wel een beetje klaar mee en zocht ik eigenlijk wat anders. Toen ik op een dag iemand bij onze Gym een ‘Snatch’ zag doen, was ik meteen verkocht. Dit wilde ik ook kunnen!

Juist omdat het contact met andere sporters in deze sportschool zo gemoedelijk is, is de bereidheid elkaar te helpen en ondersteunen bijzonder groot. Al snel stond ik een hele dag met een bezemsteel te oefenen, trekken, tillen, hoe breed je je handen en voeten plaatst, of hoe je de stang (de bezemsteel in dat geval) moet laten vallen als je merkt dat je ‘m niet tilt.

Sinds 1,5 jaar is gewichtheffen helemaal mijn sport. Het is een hele technische krachtsport. Het vergt doorzettingsvermogen om bewegingen te perfectioneren en te fine-tunen maar ook kracht om met steeds zwaardere gewichten te werken.

Hoewel er maar 2 (wedstrijd)onderdelen zijn: De snatch en de Clean and jerk, zijn er veel meer deel-bewegingen die je afzonderlijk kunt trainen. Denk aan: de front squat, power clean, power snatch, push press, high pull etc. Dat maakt het weer heel divers.

De snatch (trekken)

Bij de snatch is het de bedoeling dat de halter in één vloeiende beweging tot boven het hoofd gebracht wordt. De armen moeten daarbij gestrekt zijn en de greep mag tijdens de beweging niet aangepast worden.

Het is bij snatch dus van belang dat je de stang op de juiste manier vastpakt, dat je de perfecte balans weet te behouden en dat je de optimale controle hebt over de vloeiende beweging van jouw armen.

Clean and Jerk (stoten)

De halter moet eerst omhoog worden getrokken waar hij op de schouders / bovenkant borst wordt opgevangen, alvorens deze explosief moet worden uitgestoten boven het hoofd.

Wat heeft Gewichtheffen je gebracht?

Het is vooral ontzettend leuk om te doen. De optimale balans tussen kracht en techniek proberen te vinden vind ik uitdagend en spreekt me erg aan. Met gewichtheffen geeft je lijf direct eerlijke feedback. Er valt niets te sjoemelen of smokkelen namelijk.

Als je techniek niet goed is kan je dat moeilijk met (brute) kracht compenseren. De juiste techniek is toch wel Key, want die bepaalt meer nog dan kracht of je de lift wél of niet kan doen. Daarin is gewichtheffen uitdagender dan ‘normale’ krachttraining.

Het leuke van deze sport is ook dat je allerlei kwaliteiten nodig hebt. Je ontwikkelt: kracht, explosiviteit, mobiliteit en perfecte coördinatie. In die zin eist het veel van je.

 

Voordat ik aan gewichtheffen begon lag mijn deadlift op 150 kg. en mijn squat op 110 kg, best aardige kilo’s, dus is dacht: ‘kom maar op!’ Dat was een misvatting en een deuk in mijn ego. In het eerste jaar heb ik steeds met lage gewichten (40 kilo) getraind om mijn techniek te kunnen optimaliseren.

Mijn geduld is op de proef gesteld maar is allerminst saai want op het moment dat het lukt om de balans tussen: techniek, kracht en coördinatie te hebben, geeft het zoveel meer voldoening dan krachttraining!

Met gewichtheffen ben je bewust bezig met hoe je de oefening uitvoert. Er is géén ruimte voor iets anders in je hoofd. Daardoor, kan ik mijn hoofd helemaal leeg maken. Heerlijk!

Waarom NYMA Outdoor Gym?

Omdat deze Gym me gewoon erg goed bevalt. In de coronatijd ben ik hier aan komen waaien omdat ik binnen niet meer kon trainen. Ik voelde me hier meteen welkom en thuis.

Deze gym is veel gemoedelijker dan de ‘gewone’ gym en heeft een huiselijke sfeer. Ik had meteen een leuk contact met andere sporters/leden. Je kan er alles trainen, alle sporttypes zijn voorhanden, er is voor ieder wat wils. Die mix is juist zo leuk, dat zie je nergens.

Ik ben hier door de sluiting binnen-sportscholen enigszins noodgedwongen aan komen waaien, maar het beviel me zó goed dat ik vrijwillig ben gebleven toen de binnen-sportscholen weer open mochten. Ik kom er altijd met veel plezier.

Buiten-sportschool???

Doordat ik buiten ging sporten ontdekte ik dat het heel lekker is. Dat had ik niet eerder ervaren, niet eerder aan gedacht ook om naar een buiten-sportschool te gaan. De lente en zomers zijn heerlijk, maar als het regent of ontzettend koud is moet ik soms even doorbijten.

Niet zozeer het buiten trainen als wel de weg er naartoe. Dan denk ik: ‘Waarom doe ik dit mezelf aan?!’ Toch is het blijkbaar de moeite waard want ik ga wel.

Als het in de winter echt koud is, kan het best zwaar zijn. Dan heb ik het gevoel dat mijn handen vastvriezen aan de stang. Maar na 2 of 3 keer tillen merk je er niets meer van. Gek he? Ik kan me zelfs niet eens meer herinneren hoe was om binnen te sporten.

Waarom Dennis?

Dennis laat je meteen onderdeel voelen van de gym, hij geeft je veel vrijheid en vertrouwen. Dennis heeft oog voor wat er speelt en is. Hoe? Geen idee, maar hij ziet het gewoon. Hij is altijd bezig met de gym en de mensen die er sporten. Dennis heeft ook altijd veel ideeën die hij met ons deelt en polst. Is altijd bezig met ‘Hoe kan ik een nóg completer sportaanbod creëren?’ Maar ook: ‘Hoe kan de rest van de gym er wat aan hebben?’

Dennis ziet, denkt na, handelt en faciliteert. Zo zijn bijvoorbeeld Alina (Kettlebell Steel Mace), Mark (Bodyweight Mobility) en Bilal (Kickboksen) ook in beeld gekomen.

Dan, op een dag, komt Dennis naar me toe en vraagt me: ‘Is het niet iets voor jou om gewichtheffen als trainingsvorm bij de Gym op de kaart te zetten?’ Zo is de bal gaan rollen …

Social Share

Let’s Connect